Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
20.07.2022, 12:00

ΗΠΑ: Ψήφο "δυσπιστίας" από τους franchisees της McDonald's

ΗΠΑ: Ψήφο "δυσπιστίας" από τους franchisees της McDonald's

Οι franchisees της McDonald's, που είναι δυσαρεστημένοι με τις αλλαγές που γίνονται στους όρους ιδιοκτησίας, εκφράζουν έλλειψη εμπιστοσύνης στον διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρο της εταιρείας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η McDonald's ανακοίνωσε στους ιδιοκτήτες στα τέλη Ιουνίου ότι από το 2023 θα αξιολογεί ισότιμα τους πιθανούς νέους επιχειρηματίες, αντί να δίνει προνομιακή μεταχείριση στους συζύγους και τα παιδιά των σημερινών franchisees.

Η Εθνική Ένωση Ιδιοκτητών, μια ανεξάρτητη ομάδα υπεράσπισης των ιδιοκτητών της McDonald's, πραγματοποίησε πρόσφατα δημοσκόπηση μεταξύ των μελών της σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται στους όρους μίσθωσης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία - 87%  των ερωτηθέντων - δίνουν ψήφο "δυσπιστίας" για τον διευθύνοντα σύμβουλο, Chris Kempczinski και τον πρόεδρο της εταιρείας στις ΗΠΑ, Joe Erlinger.

Επιπλέον, σχεδόν το 100% πιστεύει ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει συνεργαστεί και να έχει συμβουλευτεί τους επικεφαλής των ιδιοκτητών πριν ανακοινώσει τις αλλαγές στο σύστημα franchise.

Η Ένωση έχει περίπου 1.000 μέλη και σχεδόν 700 απάντησαν στη δημοσκόπηση. Η McDonald's είχε περισσότερους από 2.400 ιδιοκτήτες στο τέλος του περασμένου έτους και αποτελούν το κλειδί για τη λειτουργία της εταιρείας.

Γιατί υπάρχει αναταραχή

Η McDonald's ειδοποίησε τους franchisees ότι από το 2023 θα αξιολογεί ισότιμα τους πιθανούς νέους επιχειρηματίες, αντί να δίνει προνομιακή μεταχείριση σε όσους έχουν ήδη καταστήματα.

Διαχωρίζει επίσης τη διαδικασία μέσω της οποίας ανανεώνει τις μισθώσεις, από τις αξιολογήσεις του κατά πόσον οι ιδιοκτήτες μπορούν να λειτουργήσουν επιπλέον εστιατόρια.

Σε ένα μήνυμα προς τους franchisees η εταιρεία δήλωσε: "Αυτή η αλλαγή είναι σύμφωνη με την αρχή ότι η λήψη μιας νέας σύμβασης κερδίζεται, δεν δίνεται".

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σοκ στην κοινότητα των franchisees. Ήρθε μετά τα σχέδια για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος βαθμολόγησης των εστιατορίων το επόμενο έτος, το οποίο ορισμένοι φοβούνται ότι θα αποξενώσει τους εργαζόμενους σε μια εποχή πρωτοφανών εργασιακών προκλήσεων.